BLOG
11/29/2017

Kişisel Verilerin Korunması ve GEODI, 6698 Sayılı Yasanın Uygulaması

Kişisel Verileri korumadan önce keşfetmemiz lazım...

Dijital Ayak izlerimiz her yerde, her gittiğimiz yerde bir iz bırakıyoruz. Bıraktığımız izlerin istenmeyen şekillerde kullanılmasını engellemek için, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununu uygulama esaslarını belirleyen ”Kişisel Verilerin Silinmesi, Yok Edilmesi veya Anonim Hale Getirilmesi” Hakkındaki Yönetmelik, 28 Ekim 2017 tarihli ve 30224 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Artık biraz daha rahat uyuyabiliriz.

Peki, kurumlar bu işi nasıl yapılacak?. Kurumların ve Şirketlerin bilgisayarlarına yayılmış binlerce bilgisayar içindeki binlerce dosya veya veri tabanı içindeki bilgiler nasıl saptanacak?. Bir önlem almadan önce kişisel verilerin bilinmesi veya keşfedilmesi gerekiyor. 

GEODI keşif konusunda çok net bir çözüm sunuyor. Kişisel veri kapsamına giren pek çok bilgiyi her türlü metin içerisinden çıkarabiliyor. Kişi İsimleri, TC Kimlik Numaraları, Parsel Numaraları, Doğum Yerleri, Doğum Tarihleri, Kan Grupları ve diğer pek çok bilgiyi metinlerin içinden çıkardığını biliyoruz.  Bu verilerin Kişisel Veri olabilmesi için 2 veya daha fazlasının bir araya gelmesi gerekiyor. GEODI bu ilişkiyi de ortaya çıkararak kişisel veri çiftleri veya üçlülerini de ortaya koyuyor.

Bu işi yapmak için ağınızdaki veri kaynaklarını GEODI’ye tanıtmanız yeterli. Veri tabanları, ağ depoları, Kurumsal e-Posta içeriklerini sizin için tarayıp kişisel verileri ortaya çıkaracaktır.

 

Peki, yüzlerce bilgisayara dağılmış veriler ne olacak?

Bu iş için “GEODI Desktop Explorer” çözümünü geliştirdik. Merkezi olarak yönetiliyor ama her bir bilgisayarda çalışarak lokal dizinleri de tarıyor. Sonuç olarak, hangi kaynakta veya dosyada hangi veri var tümünü biliyor olacağız. GEODI’nin bu sonucu size iletmesi birkaç günden daha uzun sürmeyecektir.

 

Keşfettikten Sonrası…

Zor olan kısmı çözdük. Artık hangi dosyada, hangi bilgisayarda veya hangi veri tabanında ne var biliyoruz. Silmek, taşımak veya anonimleştirmek mümkün. Anonimleştirmek GEODI ile çok kolay. Metinlerin üstünü çizmek veya hayali isimler, numaralar ile değiştirmek tümü mümkün. Manuel yöntemler gerektiren ve muhtemelen yıllar alacak bir süreç isteyen anonimleştirme artık saatler içinde gerçekleşebilecektir.

 

Sürdürülebilirlik...

Kişisel verileri tek seferde keşfettiniz, gerekli önlemleri aldınız. Ama veri akmaya devam ediyor. GEODI bu işi sizin için sürekli yapabilir. Geçen hafta, dün, geçen ay gelen verilerin içindeki verileri ayıklamaya devam edecektir.

 

Yeni çağın Petrolü bilgi...

Bilginin değerini biliyoruz. Kişisel verileri ararken tüm veri havuzunuzu taradınız. Elinizde ne var ne yok biliyorsunuz. İşte GEODI bu noktada size daha da fazla fayda sağlamak için hazır durumda. Tüm kurumsal arama ihtiyaçlarınızı aynı proje kapsamında çözmüş olabilirsiniz.

 

Sevgilerimizle

28/9/2017

Her bir vatandaşın Belediye kararlarına katılımı ve hizmetlerden memnuniyetinin ölçülmesini amaçlayan projede GEODI ve MOBIDI kullanılıyor.

27/11/2017

GEODI ve MOBIDI belediyelerde pek çok konuya çözüm getiriyor. Daha az yazılımla daha fazla iş yapmanızı sağlıyorlar. Ayrıca var olan tüm yazılımlarınıza uyumlu şekilde çalışıyorlar. Temel hedefimiz bilgiye erişimi kolaylaştırmak.

29/11/2017

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununu uygulama esaslarını belirleyen ”Kişisel Verilerin Silinmesi, Yok Edilmesi veya Anonim Hale Getirilmesi” Hakkındaki Yönetmelik, 28 Ekim 2017 tarihli ve 30224 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. GEODI keşfetmeye hazır!.

12/12/2017

GEODI ile arşiv çok kolay, hızlı ve sorunsuz.

20/6/2017

"Kurumsal Arama" veya "Enterprise Search" Uygulamaları kurumlar ve firmalar için farklı kaynaklardaki verilerde arama yapılmasını sağlayan araçları ifade etmektedir.

25/9/2016

Tepe Servis, DECE Yazılım'ı bankamatiklerin temizlik hizmetlerini kolaylaştırmak için seçti. Artan kalite ve verim ile müşteri memnuniyeti ve kapasite artışı gibi faydalar kazanıyor.

26/11/2017

GEODI yenilikçi yaklaşımı ile farklı yazılımlar ile yaptığınız pek çok işi tek elden yapıyor. Aynı zamanda farklı yazılımların verilerini de bir araya getirerek bilgiye ulaşımınızı hızlandırıyor, bütün süreçleri iyileştiriyor.

6/7/2017

GEODI 5.2 de haritanız isterseniz 3D veya Sanal Küre olabilir. Belgeleri Eklemek artık daha da kolay! OCR Artık çok kolay GEODI 5.2 ile var olan OCR yeteneğimizi daha da geliştirdik. Kopya ve Benzer Dokümanların çoğalmasına son! 5.2'nin çıkmasına çok az kaldı

19/6/2017

GEODI Chrome Eklentisi ile GEODI'ye farklı yazılımlardan erişmek çok kolaylaştı. Web sayfalarında bulunan içerik artık tam yerinde açılıyor. Sayfadan ayrılmadan GEODI'de istediğiniz aramayı da yapabilirsiniz.