Geri
Kurumsal Arşiv ve Coğrafi Arşiv: Melikgazi Belediyesi

Kurumsal Arşiv ve Coğrafi Arşiv: Melikgazi Belediyesi

3/25/2022
4
Dakika
Minute

Kurumsal Arşiv ve Coğrafi Arşiv arasındaki fark nedir? Kurumlar neden ihtiyaçlarını farklı şekillerde karşılıyor? Fark olmalı mı? gibi sorular ile başlayabiliriz.

Arşiv denilince akla daha çok kağıt belgelerin taranması ve fiziksel arşiv düzenleme hizmeti geliyor. Taranmış belgeler OCR yapılıyor, genellikle dosya bazında metaveri/index giriliyor ve arşiv projesi tamamlanmış oluyor.

Coğrafi arşiv uygulamaları ise CBS/GIS firmaları tarafından yapılıyor. Dijital formdaki CAD ve GIS dosyalarının yanında kağıt ortamındaki haritalar sayılaşıyor, raster paftalar koordinatlanıyor ve kurumun coğrafi varlık envanteri çıkarılıyor.

Ancak sistemler kopuk. Arşiv ve CBS bir biri ile konuşmuyor. Bu nedenle pek çok kurum ayrıca veri entegrasyon hizmeti almak zorunda kalıyorlar. Tek hedef, CBS üzerinden arşive veya arşiv üzerinden CBS’ye erişmek.

Melikgazi belediyesi GEODI ile önemli bir adım attı ve bütünleşik bir sistemi kullanmaya başladı. Sistem kurumsal arşiv ve coğrafi arşiv yanında MIS yazılımının verilerini de içeriyor. Dağılmış ve farklı yapılardaki verilere tek noktadan erişmek, eksik veya hatalı bilgiden kaynaklanabilecek sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldırmış oluyor.

GEODI tasarımı ve patentli özellikleri ile bütünleşik ve sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Melikgazi belediyesi gibi Belediyeler ve CBS Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumları GEODI ile çalışıyor ve kazanıyorlar.

Bir kaç örnek verelim

  • Arşiv parsel numarası içeren çok sayıda belge içerir. Kimisi bir dilekçe, kimisi zemin etüd raporu veya mimari projeler(AutoCAD). Bu belgeler parselin öznitelikleridir. GEODI parsel bilgilerini otomatik olarak çıkarır ve CBS ile bağlar. Haritada parsel tıkladığınızda belgelere ulaşırsınız. Bunun için index alanı girmenize veya veri hizmeti almanıza gerek yoktur. GEODI ile belge içeriğinden arama yapabilirsiniz. Arama sonucunuz haritaya da yansır.
  • Meclis kararları içerisinde adresler, parklar ve yatırım alanları geçebilir. GEODI bu bilgileri de CBS ile ilişkilendirir.
  • MIS veri tabanında CBS ile ilgili pek çok bilgi yer alır. Ama MIS ve CBS’ler çoğunlukla ayrı çalışırlar. GEODI ver tabanları dahil her türlü veriyi CBS ile ilişkili hale getirir. Melikgazi belediyesinde Arşiv ve MIS veri tabanına birlikte erişiyorlar.
  • Bir noktaya ait CAD , GIS ve Raster dosyalara erişmek büyük konfor sağlar. Drone ile aldığınız yüzlerce, binlerce görüntü ile bu ihtiyaç daha da fazla. GEODI dosya sınırlarını yapay zeka ile otomatik çıkarıyor. Böylece coğrafi arşivinizi de otomatik oluşturuyor
  • GEODI’nin semantik arama özellikleri, insight yetenekleri ve aktif arama/notifikasyon seçenekleri bilgideki gizli değeri ve en güncel bilgiyi ortaya çıkarmış oluyor.

Başlarken sorduğumuz soruları yanıtlayalım.

  • Kurumsal Arşiv ve Coğrafi Arşiv arasındaki fark nedir? → GEODI kullanıyorsanız bir fark yoktur.
  • Kurumlar neden ihtiyaçlarını farklı şekillerde karşılıyor? → Geleneksel yazılımlar sadece yapısal veri ile çalışıyorlar

Daha fazla bilgi almak için görüşme takvimini hemen oluşturun  

Sevgilerimizle

İlginizi Çekebilecek Başlıklar