Kurumsal Arşiv ve Coğrafi Arşiv arasındaki fark nedir? Kurumlar neden ihtiyaçlarını farklı şekillerde karşılıyor? Fark olmalı mı? gibi sorular ile başlayabiliriz.
Arşiv denilince akla daha çok kağıt belgelerin taranması ve fiziksel arşiv düzenleme hizmeti geliyor. Taranmış belgeler OCR yapılıyor, genellikle dosya bazında metaveri/index giriliyor ve arşiv projesi tamamlanmış oluyor.
Coğrafi arşiv uygulamaları ise CBS/GIS firmaları tarafından yapılıyor. Dijital formdaki CAD ve GIS dosyalarının yanında kağıt ortamındaki haritalar sayılaşıyor, raster paftalar koordinatlanıyor ve kurumun coğrafi varlık envanteri çıkarılıyor.
Ancak sistemler kopuk. Arşiv ve CBS bir biri ile konuşmuyor. Bu nedenle pek çok kurum ayrıca veri entegrasyon hizmeti almak zorunda kalıyorlar. Tek hedef, CBS üzerinden arşive veya arşiv üzerinden CBS’ye erişmek.
Melikgazi belediyesi GEODI ile önemli bir adım attı ve bütünleşik bir sistemi kullanmaya başladı. Sistem kurumsal arşiv ve coğrafi arşiv yanında MIS yazılımının verilerini de içeriyor. Dağılmış ve farklı yapılardaki verilere tek noktadan erişmek, eksik veya hatalı bilgiden kaynaklanabilecek sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldırmış oluyor.
GEODI tasarımı ve patentli özellikleri ile bütünleşik ve sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Melikgazi belediyesi gibi Belediyeler ve CBS Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumları GEODI ile çalışıyor ve kazanıyorlar.
Bir kaç örnek verelim
Başlarken sorduğumuz soruları yanıtlayalım.
Daha fazla bilgi almak için görüşme takvimini hemen oluşturun
Sevgilerimizle